35,60 zł
Na temat prawidłowego odżywiania istnieje sporo opracowań naukowych i popularnonaukowych, jednakże w tej dziedzinie funkcjonuje wiele błędnych stereotypów myślowych dotyczących związku odżywiania z powstawaniem różnych chorób i ze starzeniem, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań. Wybrane aspekty zdrowego odżywiania to jedyna na polskim rynku monografia, w której zasady zachowania równowagi (ekologicznej, hormonalnej, kwasowo-zasadowej, energetycznej, potencjału oksydacyjno-redukcyjnego i elektrolitowej) przedstawiono w sposób kompleksowy, z uwzględnieniem skutków ich zaburzeń dla organizmu człowieka. Treść monografii zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia mające na celu przybliżenie studentom wiedzy z zakresu antagonistycznych i synergistycznych interakcji pomiędzy drobnoustrojami, roli bakterii i drożdży probiotycznych dla utrzymania optymalnego poziomu zdrowia. Książka, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych publikacji w języku polskim, które obejmują zasady zachowania równowagi w zakresie kontroli procesów metabolicznych. Omówiono w niej też prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej, potencjalne zagrożenia wynikające z interakcji leków z pożywieniem, a także wpływ biorytmów na zdrowie człowieka. Szczególną uwagę zwrócono na zagrożenia zdrowia wynikające ze strony chemicznych zanieczyszczeń żywności pochodzących z naturalnego środowiska oraz wprowadzanych do żywności w procesie technologicznym. Możliwość dostania się do produktów spożywczych niebezpiecznych substancji omówionych w pracy istnieje bowiem na każdym etapie przetwarzania żywności, zarówno podczas hodowli czy uprawy, magazynowania, transportu, jak i jej dystrybucji. Książka adresowana jest głównie do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, uczących się na kierunkach medycznych, a także do osób zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana w niej obszernie literatura umożliwia czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych zagadnień.
Tytuł Wybrane aspekty zdrowego odżywiania
Autor Jan Fiedurek
Wydawnictwo UMCS
EAN 9788322790991
ISBN 9788322790991
Kategoria Literatura, Poradniki
Liczba stron 248
Format 17×24,1 cm
Rok wydania 2018
Oprawa broszurowa